Bazı Çin kaynaklarına göre Tatarlar, bulundukları bölgeler, sosyal ve askeri yaşayış şekilleriyle farklılık göstermektedirler.[2]

Volga Tatarları

* İdil Tatarları

* Kazan Tatarları <- Kazan Hanlığı
* Mişär Tatarları
* Qasím Tatarları <- Kasım Hanlığı
* Astrakhan Tatarları <- Astrahan Hanlığı

Doğu Avrupa Tatarları

* Kırım Tatarları <- Kırım Hanlığı
* Litvanya Tatarları
* Beyaz Rusya Tatarları
* Polonya Tatarları

Kafkasya Tatarları

Orta Asya ve Sibirya Tatarları

* Kazak Tatarları <- Kazak Hanlığı
* Sibirya Tatarları <- Sibir Hanlığı

* Baraba Tatarları
* Chulym Tatarları
* Abakan Tatarları
* Kuzey Altay Tatarları
* Altaylar

Ak Tatarlar

Çin sınırına yakın bölgede yaşarlar. Düzgün giyimli, medeni ve aile düzeni olan insanlardı. Uzun yıllar Uygur Türkleri ile iç içe yaşamışlardır. Gelenekleri, Türkistan'da yaşayan Türk topluluklarının gelenekleriyle birebir örtüşmektedir. Sonradan Slavlaşan Bulgar Türkleri, Kırım, Kazan, Astrahan, Kasım ve Sibir hanlıklarının halkları Ak Tatarlar soyundan gelir.

Kara Tatarlar

Türkistan'ın kuzeyinde, Çin sınırından uzak bölgelerde yaşamaktaydılar. Bir rivayete göre Cengiz Han'ın ataları olduğu düşünülmektedir. Çok ilkel bir hayat sürerler ve Çinliler tarafından Türklerden ayrı bir yapıya sahip olduğunu belirtmek için Kara Tatar adı ile adlandırılırlardı. Kırmızı yüzlü, büyük yanaklı, kirpikleri ve sakalları çok seyrek, belden yukarısı kısa, bacakları uzun, dolgun vücutlu insanlardı.

Vahşi Tatarlar

Kırgıy olarak da anılan Kara Tatarlardan daha ilkel insanlardı. Üretimle ilgili faaliyetleri olmayan, toplayıcılık, soygunculuk, çapulculuk ve çok az olarak da avcılıkla geçinen topluluklardı.

Osmanlı Ordusu ile İlişkiler

Tatar Savaşçılar,1800'lü yıllarda Osmanlı ordusundaki Deliler adlı askeri birliğin dağılmasından sonra o boşluğu doldurmak amacı ile orduya alınmışlardır.